MENÜ

VigyorIFI TÁBOR, NAGYCSEPELY, 2011.augusztus 16-21.


Kis csapatunk izgatottan
Elindult hát a nagy útra
A sofőrrel s négy fazonnal
Nem gondolva semmi búra

Az Alföldről fel a hegyre
A kicsi kocsi újra száguld
A Fiesztáról Gávelékre
Ferencünk boldogan átnyúlt

Állatkákkal ismerkedtünk
Örömünkben pörögtünk és
A lódarázsban is felmerült, hogy
( ez a gyerek meg nem normális)

Sárkányokkal viaskodtunk
S eregettünk galambokat
Programokra iparkodtunk
S dicsértük az angyalokat

Mesehősök,állatsereg
Pocok, Garfild, Ubul, Foxi
Filmünk, hetünk csak úgy pereg
Jövőre is jövünk, oxi?

Tanulságos történetem
Mivel is zárhatnám végül?
Hátra dobva régi énem
Talán lelkem is majd szépül

Este majd nyugovóra térünk
S jövőre, ha teheted
Jövőre ó hívd meg kérünk
A denevért s az egeret!

2011.08.16.-21. Nagycsepely
Írta:Pocok


 

2011.06.24.Így játszunk mi...

2011.07.01.TEAHÁZ

Ígéretek és döntések

volt a címe a mai alkalomnak. Indításként 1 kérdés hangzott el az ismert közmondás:"Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó!"alapján.Mit jelent ez? Milyen érzés, ha vki ígér vmit és nem tartja meg? Mi megtartjuk-e mindig az ígéreteinket?Ismerünk-e vkit, aki minden körülmények között megtartja az ígéretét?Miután ezek körül a kérdések körül beszélgettünk 1 parafrázist olvastunk el a Bibliából Ábrahám szemszögéből feldolgozva.( 1 Móz13:1-13,14-17)A történeti háttér ismertetése után beszélgettünk Ábrahám ígéretéről és Lót döntéséről.Lót önző döntést hozott, a jobb területet választotta,ami szemre szépnek tűnt, de ezzel a bűnnel fertőzött Sodoma is az övé lett, ami a további életébe sok keserűséget hozott.Ábrahámot, aki ígéretet kapott az Istentől, hogy övé lesz az a föld és nagy néppé teszi  nem akadályozta Lót választása abban, hogy Isten beteljesítse ígéretét.Akit Isten elhív, nyugodtan engedheti át a jobbat is, békessége lehet  Isten ígéretében.Aztán beszélgettünk a döntéseinkről. Minden döntés lehetőség a fejlődésre.Mi befolyásolja döntéseinket?Hogyan dönthetünk jól?Sorra vettük a segítségeinket ahhoz, hogy helyesen dönthessünk:
1.Bibliaismeret-támpontokat ad
2.Ima
3.Mások tapasztalatai és saját tapasztalataink
4.Tanács
Nem lehet igazunk, ha rosszat teszünk!Nem tévedhetünk, ha jót cselekszünk!Ezek után az alapigazságok után pedigbeszélgettünk életünk legfontosabb döntéséről, melyen múlik az összes többi döntésünk sikere- Jézus befogadásáról!
Hálás vagyok ezért az alkalomért Istennek,jó beszélgetések alakultak ki, a végén pedig egy áldott imaközösséggel zártuk az estét.
Kozákné Ildi


Dicsőítés?!


Az alkalmat a házigazdánk Kozák Balázs és barátnője Saci tartotta .Az este elején az volt a feladat,hogy különböző zenéket játszottak le és papírra kellett vetni, hogy kinek mi jutott eszébe az adott zenéről.Azt hiszem, hogy 7 féle zenével kínálta meg minket.Nagyon sokféle zenék voltak, de mindegyik nagyon kellemes, élvezhető .Igaz ugyan, hogy mindegyik zenéről különböző dolgok jutottak eszembe,de ezek a dolgok, teljesen földhözragadt , természeti dolgok voltak.Ezt most azért emelem ki, mert sokaknak Isten dicsőítése jutott eszébe néhány dalról, amiről aztán hosszasan el is beszélgettünk, hogyan is lehet Istent dicsőíteni, meg , hogy mit is jelent ez a kifejezés.Isten azért is csodálatos, mert nem várja el tőlünk, hogy dicsőítsük.Lehet azt is, de szerintem az a legfontosabb, hogy Istennel tartsuk a kapcsolatot és ez a kapcsolattartás őszinte legyen, mert Istennek az őszinteség a legfontosabb, csakúgy mint nekünk embereknek: hogy őszintén kérjünk,imádkozzunk, megköszönjünk dolgokat és szeressünk!
Váradi János

 

 

2011.06.17.

FILMKLUB-

CARTER EDZŐ
Ma este a Carter edző című filmet néztük meg, amit Kozák Csaba és Szeremi István hozott el hozzánk.Igaz történet alapján készült a film.Carter edző az ellentmondásos gimnáziumi kosárlabda tréner lélekemelő története.A kaliforniai Richmondban játszódó esemény az emberi bátorság és meggyőződés őszinte portréja: arról szól, hogyan lehet legyőzni a környezet által állított akadályokat, hogyan lehet fiatal embereknek egy olyan jövőt felvázolni, amely túlmutat a bandákon,a drogokon,a börtönön és igen , még a kosárlabdán is.Senki sem gondolta volna, hogy 1999. jan.4-én a közösségben kitör a viszály és oly sok élet megváltozik, amikor Carter edző lelakatolja a tornatermet és nem engedi be a játékosait, mert azok lerontották a jegyeiket.Szerződést íratott alá a játékosokkal.amelyben vállalták , hogy jobb tanulmányi eredményeket érnek el.Carter edzőnek az volt az elvárása , hogy csak akkor akkor játszhatnak, ha bejárnak az órákra és kijavítják a tanulmányi eredményeiket, mert így tud nekik ösztöndíjat szerezni a főiskolákra, de ehhez az átlagukat javítani kell.Carter edzőnek nem az volt a fontos, hogy csak kosarazzanak, hanem, hogy megmutassa nekik, hogy a minőségi élethez más út vezet és ez a tanulás.
Szeremi Istrván


2011. június 1. 18:02

 

Szeretethíd 2011

Korán reggel ébredtem!Talán azért mert izgatott voltam,talán azért mert a szomszédba emigrált kóbor macskák az utolsó beéneklésüket végezték a délelőtti koncert előtt nos ezt nem tudnám eldönteni!!!!!A lényeg az h egy kiadós sétával indítottam a napom!!!Mire az Ifibe értem már javában folyt bepakolás és a gyülekezés!!!!Azután leültünk és közösen kértünk bátorítást és segítséget a mi Legnagyobb Csapatvezetőnktől(Istentől) h minden Jól sikerüljön és Ő vezessen minket és minden cselekedetünket Ő irányítsa!!!!!
Ezután átvándoroltunk az új hídhoz ahol a megnyitó volt!!!!
Szép számban érkeztek oda az emberek Az egészen kicsiktől a nyugdíjasokig bezárólag!!!!!Volt ének,beszéd eligazgatás minden!!!!
Én is megkaptam a kis csapatomat és elindultunk a számunkra kijelölt helyre!!!
Mi a Nefaghoz mentünk a Kamasztanyásokkal és egy iskolai különítménnyel nomeg Kazival aki ismét fel volt készülve arra h "megváltsa a világot"!!!!:D
Odaérve Norbi(Az ottani tótumfaktum)fogadott minket és kiosztotta a ránk váró feladatot!!!!Közölte h van ott nem messze egy parkoló és ott minden élettelen fadarabot(ami a parkolót nemcsak díszíti hanem funkcionális feladatokat is ellát)Dörzspapírral és drótkefével lesikálni méltóztassunk!!!Neki is estünk mint (borjú az ő anyjának) és pillanatok alatt végeztünk a feladattal!!!!Norbi ezt látván kétségbeesve pihenésre szólított fel minket mert félő volt h a farönkökből fogpiszkálók lesznek annyira nagyon dolgoztunk!!!!!
Kapta a telefont és érdeklődni kezdett Ernő Bától h milyen feladat akadna még számunkra!Volt ott egy fa sorompó egy kuka és egy asztal padokkal!!!!No akkor annak is nekiestünk de rövid idő alatt avval is végeztünk!!Mire készen lettünk a harang mellett a gyomrom is megkondult úgyhogy Evés!!!!
Mire ettem addigra a mi szorgalmas Norbi barátunk egy taliga ecset festék kombinációval érkezett!!!Fessük is le közölte végső elkeseredésében mert már tényleg ez volt az utolsó munka amit nekünk adni tudott!!!!Mi ezt is frappánsan és persze gyorsan megoldottuk!!!!!!
Ernő Bá időközben odajött és "látá h jó"!!!!Meg is dicsért valamennyiünket!!!!
A jól végzett munka után vendégek voltunk egy vadaspark látogatásra!!!!!
Utánna fotózkodás,jelenléti ív kitöltés és mindenki balra el!!!!Én utánna Ifi,fényképek leadása,haza(köszi Laura Stejer)!Azután Ref.Közi.Házba mentem ahol segítettem amiben tudtam!!!!Próbáltuk a műsort stb!!!
Volt Beszéd,Kicsi Prédikáció,és persze a csapatok bemutatkozása!!!!
Ki így ki úgy oldotta meg a csapata bemutatását!!!!
Jó volt ezt látni!!!!!!!
Sajnos be kell vallanom h számomra a záró alkalom nem úgy sikerült ahogy vártam!!!!!!Elég sokan voltunk de lassan elszivárogtak az emberkék és mire mi mutatkoztunk volna be addigra már csak mi néztük meg a munkánk gyümölcsét!!!!
A vacsi ismét nagyon finom volt és bőséges(köszönet a főző csapatnak)!!

Legvégül had adjak hálát a mi Legfőbb Segítőnknek Istennek Aki Ezt a napot ismét feledhetetlenné varázsolta Gazdag áldásaival elhalmozta és mindíg fogta a kezünket!!!!
Azután szeretném megköszönni CsabánakIldinekBalázsnak vagyis a Kozák családnak mindazt a sok segítséget,bizalmat amivel minket folyamatosan elhalmoznak!!!!Köszönjük h időt,energiát nem sajnálva fáradoznak azért h Ezek az alkalmak,és egyáltalán az Ifi Olyan Szuper Amilyen!!!!KÖSZÖNET ÉRTE ÉS ÉRTETEK!!!!!!
És persze köszönet mindenkinek Akik részt vettek a Szeretethídon mert Veletek TÖBBEK lehettünk(nem többen)!!!!!!

Isten áldjon mindenkit!!!!!!

Pocok

 

 

Az alkalmat Csenge tartotta és egy kérdéssel kezdte: tudjátok-e miről "emlékezetes" nap 1999. április 24-e?

 

Igazából jobb lenne elfelejteni, mert egy szörnyű tragédia zajlott le ezen a napon egy denveri (USA) középiskolában, ahol két ámokfutó tanuló állig felfegyverkezve kíméletlenül meggyilkolta 13 iskolabeli társát főként keresztényeket és néger diákokat. A gyilkosok korábbi e-mail levelezéséből kiderült, hogy már előre eltervezték, sőt náhány áldozatukat már meg is neveztek. Szörnyű felfogni ezt a tudatosságot!

 

Csenge egy könyvből olvasott fel részleteket, amely az egyik meggyilkolt lánynak a naplójából íródott. A naplóból kiderült, hogy a lány mélyen hitt Istenben és rendszeresen leírta a hozzá szóló imádságait (beszélgetéseit), erről a szülei sem tudtak és csak a gyilkosság után előkerült naplóiból derült fény rá.
Szívet melengető volt hallani, hogy a lány mennyi mindenért hálát tudott adni az Úrnak, amit az életben kapott tőle. Én is szeretnék ilyen hálás szívvel lenni az Úrhoz, mert azt már megtapasztaltam, hogy a hálaadástól a saját lelkem is boldogabb lett, ilyen csodálatosan működik a Szeretet Isten.

2011.04.29-i Ifi alkalmom (Teaház)

 

 

Visszatérve a naplóra, megdöbbentő, hogy a lány már a tragédiát megelőzően ír egy bizonyos "tragédia folyosójáról" és érzi, hogy talán az életének is vége lesz, ennek ellenére teljes boldogsággal köszöni meg életének napjait és nincs benne félelem, ez szerintem nagyon nagy hitet takar!
Egy könyvben olvastam, hogy a "szenvedés elutasítása az élet elutasítását jelenti". Ezt valahogy úgy írják körül, hogy a (kisebb-nagyobb) szenvedést inkább próbáljuk elfogadni, mint bosszankodni miatta, fizikai értelemben is igaz, hogyha valaki megfeszíti izmait (bekeményít) egy nagy ütéstől tartva, annak sokkal jobban fog fájni, mint aki rugalmasan,laza izomzattal próbálja fogadni. Továbbá ha elfogadjuk az élet "kínálta" szenvedést, amelyet Isten a fejlődésünk és megtisztulásunk végett enged meg, megkíméljük magunkat az ellenálásunk okán bekövetkezett még nehezebbtől, természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem tehetünk meg annak érdekében bármit, hogy enyhítsük, csak magát a lelkiállapotot jelenti, ahogy hozzáállunk.

Ezt a kis kitérőt azzal kapcsolatban írtam le, hogy ez a lány az általam említett könyvben idézetteket meg is valósította életében, amely számomra ugyancsak alátámasztja mély hitét és azt, hogy szoros kapcsolatban volt az Úr Jézussal, amelyről egy részben írt is, hogy egy gyülekezeti dicsőítés alkalmával befogadta lelkébe, találkozott Jézussal. Jézus tulajdonképpen ezért is vállalta értünk a kísértéseket és szenvedéseket, hogy hozzánk mindenben hasonlóvá válva át tudjon segíteni minket a bűn okozta szenvedéseken.

 

Ez a lány szerintem egy keresztény vértanú is, mivel hitéért lőtték le, ugyanis gyilkosai meg is kérdezték tőle, hogy hisz-e Istenben, mielőtt fejbe lőtték közelről.
Számomra ez a lány bizonyíték arra is, hogy "egyszerű" élettel is nagyon közel lehet kerülni a Jóistenhez, tehát nem az számít, hogy mit teszünk, hanem hogy milyen hittel és lelkülettel tesszük, az pedig, hogy ilyen gyorsan és tragikusan kellett véget érnie földi életének, arról az a véleményem, hogyha ez volt a sorsa, akkor Isten biztos meg is adta neki - mint ki is derült boldog írásaiból - a kegyelmet mindezek elfogadásához.

Szerintem vegyes érzésekkel távoztunk, mert a történet szépség és tragédia egyben, de szerintem, ha megkérdeznénk a lányt, hogy választana-e egy másik életet, biztos vagyok benne a válasz: NEM lenne!

 

Köszönjük Csenge az alkalmat!

 

Komolyra fordítva

Téma:
Agresszió!

Beszélgetéssel, illetve énekléssel kezdtük az alkalmat. Utána Ildi hirdette a jövőheti főzőklubbot, és a pénteki színjátszó kört. Örs tartotta az alkalmat. Nekem nagyon tetszett. Beszélgettünk arról ,hogy kivel történt agresszió. Ezután arról beszélgettünk, hogy ki milyen erőszakos. Ez azért volt olyan jó, mert természetesen az agresszió nem vezet jó irányba, csak rosszba. Szerintem az agresszivitást úgy lehetne "megszüntetni", ha mindenki higgadtan és nyugodtan oldja meg! Mivel az erőszak, csak erőszakot szül! Az alkalom után még Ildivel olyat játszottunk, hogy úgy kellett letteni a kezünket, hogy a mellettünk levővel kereszteztük a kezünket és vagy 1-t vagy kettőt ütöttünk az asztalra, ha egyet akkor előre, ha kettőt akkor meg visszafele megy a kör! Csak az volt nekem a rossz,hogy hamar kiestem xD lol! Nagyon jó közöttetek lenni! Köszönöm, hogy itt lehetek!

SZERETLEK BENNETEKET!

 

 

Így játszunk mi

2011. március 25.

 

Az Ifiház annyira jól játszik, hogy még a tévé is veszi! A pár héttel ezelőtti kapott ifjúsági díj volt az, amivel elég erősem magunkra hívtuk a figyelmet. Sajnos az alkalom alatt viszont a tévések ragadták el gondolatainkat, figyelmünket. Szerencsére az éneklés és a játék is magával ragadott mindenkit annyira, hogy megpróbáljunk elvonatkoztatni a figyelő idegenektől.

A mai alkalom folytatása volt a pár hónappal ezelőtti „függőségek” témának. Ma főképp arról beszélgettünk, hogy a viselkedés függőség hogy alakul ki, milyen jelei vannak, milyen kapcsolatban áll a függő személy a környezetével. Egy játékkal szemléltettük a helyzetet, ahol egy négy fős családot játszottunk, s a ránk akasztott gumik (nehézségek, konfliktusok) egyre jobban összecsomózódtak. Az eleinte segítő szándék nagy veszekedésbe torkollt, mivel mindenki másnak a baját akarta megoldani, s igazából senki sem figyelt a másikra. Miután visszafelé végigpörgettük az eseményeket, rájöhettünk, hogy nem kell bulímiásnak, játékfüggőnek lenni ahhoz, hogy ismerős legyen a szituáció. Mindannyian élünk át sérelmeket, kerülünk konfliktusba, így fenn áll az a veszély is, hogy a viselkedés-/szerfüggőség alakuljon ki. A mi előnyünk, hogy nem vagyunk egyedül, hanem velünk az Isten (és a közösség). Ha rábízzuk a nehézségeinket, engedjük, hogy betöltse a bennünk levő űrt, meg tudjuk érteni a másikat, akkor nem lesz szükségünk számítógépes játékra, drogra, nem valós kapcsolatra. Keressük ezt, az igazi megoldást!

Saci


Komolyra Fordítva!
6 órakkor énekléssel kezdtük az alkalmat. Utána Ildi hirdette a március 15-ét, mert az ifiház 1 pályázaton nyert díjat és kedden fogják átadni, még hirdette a hétfői takarítást, illetve az ünnepi ebéd elkészítését. Feri tartotta az alkalmat, nekem nagyon tetszett. Említette,hogy volt Izraelbe a "szent földön". Tiberias-ba szálltak meg a Gallileo-tó környékén. Mondta, hogy voltak Jeruzsálemben, és elmentek még Nazaret-be Jézus Szülőhelyén.
Történelmi áttekintés:
-Történelmi Palesztina területén Kr.e.1000 körül alapította meg Dávid király a zsidó államot. 1947-ben Palesztina lakosságának 1/3-da már a zsidó közösséghez tartozott. E területek közül Izrael az Egyiptommal kötött békeszerződés értelmében kiürítette a Sínai-félszigetet.
Nekem nagyon megtetszett az is amikor Feri említette, hogy voltak ugye Nazaret-be. Nagyon jó lehetett a zarándoklat, én is legszívesebben elmennék oda!!

SZIASZTOK!!
Puszi: Pataki Dóri

 

Dátum: 2011-03-14

Szeretetvendégség!!!!

Gondoltam leírom rövidke élménybeszámolómat!!!
A Református templomban kezdődött minden!!!!!
Az egész szeretetvendégség a Népművészethez volt köthető azon belül is egy általam roppantul nagyra értékelt dologhoz:a Népdalokhoz!!!
Sokan sokféleképpen simogatták meg füleinket:Volt ott népdal,Kórusmű,Gregorián,Vers és nem utolsó sorban mi is előadtunk egy kis pantomim műsort aminek végén a Templomban Döbbent csönd lett!Úgy érzem h mindenkit megérintett a mi kis egyszerű darabunk!!!!!
A végén Miklóstól lelki táplálékot is kaptunk ami közben éreztük h azért milyen csodálatos dolog h Magyarok lehetünk és Isten Mennyire gondot visel Ránk egyenként is külön külön!!!!!
Aztán a Szeretetvendégség második felében a testi táplálékról is bőségesen gondoskodtak meghívóink!!!!
Nagyon finom süteményeket majszolva és teát szürcsölgetve beszélgethettünk,ismerkedhettünk egymással!!!!!
Én nagyon jól éreztem magam és külön örülök a sok szép népdalnak(Meg a sütiknek)!!!!


Isten Áldjon Mindenkit!!!!!


PocokÍgy játszunk mi

2011. február 25.

 

A mai alkalmat Balázzsal tartottuk. Sajnos a betegségem miatt nem tudtam végig figyelni, csak ameddig bejutott a levegő az orromba….

Sajnáltam is emiatt, hogy az éneklésben nem tudtam részt venni, mert olyan lelkesen énekeltek a többiek (Jöjj Izrael…), hogy tapsolás mellett szinte táncra perdültem volna.

Ezután egy játék következett, amelyben meg kellett találni a gyilkosokat (maffia). Ez nem volt olyan egyszerű történet, hiszen a bűnös nem vallja be, hogy ő volt. Így elég nehéz volt megkülönböztetni a valóságot az illúziótól

Ezután csoportokban kellett érzéseket, benyomásokat és gondolatokat megfogalmazni olyan képekről, amelyek nem egyértelműek, szimbolikusak. A festmények és fotók után Nebucadneccar álmát is értelmezte a két csoport, s rájöttünk, mennyire másképp látják ugyanazt a „valóságot”.

A beszélgetés arról szólt, hogy hogyan tudunk biztosak lenni abban, hogy a valóságot jól látjuk, mint azt Dániel látta Nebucadneccar álmával kapcsolatban.

Arra jutottunk, hogy Isten mutatja meg, az ő szavát kell meghallanunk, hogy a valóságban legyünk.

 


2011.02.11.

Komolyra fordítva

Időben érkeztem, énekléssel kezdtünk. Jó volt énekelni, kellően ráhangolt a komoly témára. A szenvedélybetegségekről volt szó a mai napon. Saci, Balázs és Tibi egy kellően előkészített, mégis improvizált jelenetet adtak elő, amiben bárki részt vehetett. A sztoriban jelen volt egy lány egy gazdag fiú és egy drogokkal élő fiatalember. Feladatunk volt hogy a karaktereknek megfelelően adjuk elő a darabot. Jól sikerült. Saci és Balázs tartották az alkalmat bár én is bele-beleszóltam egy kis bizonyságtétel erejéig. Sok volt a mondanivaló mindannyiunk számára és bár a témát nem merítettük ki az alkalomnak szokásos vacsorával időhiány miatt vége szakadt. Jól éreztem magam és ilyen komoly témáról szeretek beszélgetni, remélem hamarosan sort kerítünk egy hasonló alkalomra.
Végh Balázs

 

 

2011. január 21.
Filmklub
film címe: Isten a pokolban

El lehet-e bélyegezni egy embert bűnösnek örökkké, csak mert folt van a múltján? Mit kell tenned, ha rájössz, hogy amit tettél eddig rossz, de nem szálhatsz ki?
Megváltozhat-e a bűnös?
Ilyen és hasonló kérdéseket vethetett fel bennünk az isten a pokolban című film. Egy lelkészről szólt, aki hosszú börtönévek után újjászületve érkezik vissza a nagyvárosi negyedbe, ami inkább bűneiről és romlottságáról híres, mintsem hitéről. Az elhanyagolt templom körül sok tennivaló akad, s a lelkész feltett szándéka, hogy minden hívét személyesen akarja elérni. Elsőként egy drogdealer fiún kezdi, aki ráébredve, hogy nem akarja tovább csinálni, amit eddig csinált, megpróbál kiugrani a bandából. A bandavezér azonban üldözi és a lelkész házában rátalálva neg is öli. A lelkész begurul és elindul, hogy megbosszulja a fiú halálát, ám az utolsó - egyben döntő pillanatban megkegyelmez a gyilkosnak. A gyilkos másnap megkeresi és egy hosszú beszélgetés után megtér.
A film után sokat beszélgettünk arról, lehetséges-e, hogy az ember így megváltozzon, el tudja-e temetni bűnös múltját.
beszélgetés után imádkoztunk isten segítségét kérve a mi lelki megújulásunkhoz is.

puszedli: csenge :D

Így játszunk mi 2009. 04.24.

Az alkalmat Ildi tartotta. Első lépésként "bemelegítettünk" egy kis énekléssel. Igaz, kíséret nem volt, de ez nem tudta a kedvünket elrontani.

Az első játék egy  kis mozgást igényelt. Ezek után következtek "az egy kis figyelmet igénylő" játékok.  Volt egy játék a végefelé, ami elég érdekes volt. A lényege, hogy mennyire tudtunk valakivel egy hullám hosszon lenni.  Két ember egyszerre indul el a megadott helyrl, mindenféle jeladás nélkül.

Egy másik játék, ami nagyon jó volt: a rádió.  Egy csoport hanghatásokkal adott elő egy szituációt,  a többieknek pedig ki kellett találni, mi lehet az.

Ezek után mindenki kapott egy kérdővet. Arról szólt, hogy kinek mi a  szórakozás. Végül kisebb vita alakult ki arról, hogy hogyan szórakoznak a keresztények és hogyan a  világi emberek. Végig beszéltük a kérdőív minden egyes pontját.

Szerintem ez is  jó alkalom volt.Így játszunk mi  2009.03.27

Az alkalmat Ildi és én ( azaz Móni) tartottuk. Az elején kicsit énekeltünk aztán elkezdtünk egy kicsit vetélkedni és megmutattuk, hogy milyen ügyesek és türelmesek vagyunk az akadályversenyekben.  Ennek a játéknak az első 3 helyezettje eldöntötte, hogy ki irja az ififüzetet és felel a mosogatásért. Egy kicsit komolyra fordítva a szót, hogy ráhangolódjunk a történetre, alkottunk 4 csoportot, és a feladat az volt,  hogy a csoportból egy embert be kellett csomagolni WC papírba úgy, hogy elfogyjon az egy guriga papír.Ezután azt a személyt akit becsomagoltak, be kelett vinni egy másik csoportba.

A történet egy bénáról szólt, akit Jézus meggyógyít /Mk 2. 1-12./. A történetet a 4 csoport 4 különböző módon rendete meg. A végén a történetet közösen megbeszéltük. Az alkalom legvégén volt egy közös imádság és egy közös vacsora amin már nem annyira sokan maradtak,  de még az evés előtt megnéztünk egy rövidfilmet a 72 óra kompromisszum nélkül-ről.

Az este nagyon jól sikerült és nagyon jó volt a (? nem tudom kiolvasni).

Örültem, hogy részt vehettem az alkalmon és segíthettem.

Moncsi =)

 

 

Teaházi est 2009.04.03

Az alkalmat Gábriel Zsuzsi és Karcsi tartották.  A téma Ábrahám volt, de előtte még a -Hogy vagy körben- mindenki elmondhatta, hogy miért nem adott hálát a héten, ésezt ha akarta, hát pótolhatta.

Zsuzsi azzal kezdte az alkalmat, hogy az Ábrahámról szóló teszt lehet, hogy egy kicsit "dedós" lesz.  Enek ellenére még a Bibliában legjártasabb személyeket is elgondolkoztatta. Kitöltöttük a tesztet csoportban, majd minden csoport kapott egy Ábrahám életéből származó történetet. A három történet Izsák feláldozása, Sodoma és Gomora elpusztítása, valamint Izsák születésének ígérete volt (azt hiszem).  El kellett olvasnunk a történeteket, majd néhány csavaros kérdésre kellett válaszolnunk.

Ezután elgondolkodtató kérdések jöttek, amit már együtt az egész csoport válaszolt meg vagy vitatott meg.  Úgy mint: "Vajon vannak-e ma Sodomák és Gomorák?", "Mi az elpusztítandó városban az igazak közé tartoznánke?", "Feláldoznánk-e legszeretetettebb hozzátartózónkat, ha Isten ezt kérné?", "Mi hátrafordulnánk-e ha pusztul a városunk?"... és ehhez hasonlók.

Alapjába véve jó alkalom volt, jókat vitáztunk...xD

Csenge

 

Filmklub 2009.04.17

Az alkalmat Zsuzsi és Karcsiék tartották. Előtte énekléssel kezdtük az alkalmat.  Aztán kapott mindegyik egy papírt és írni kellett rá valamit és hogy hogytelt el a heted. Ezt fordíva kelett elmondani.

Aztán néztük  a filmet és nagyon tetszett.

Azután a filmről beszélgettünk.

Végül Ildikóék meghívtak egy szerény vacsorára, ami nagyon ízlett
.És itt volt velünk Jézus egész este.

Attila


Húsvéti Passió 2009. 04. 10.

Különleges alkalom volt ez a mai. Egyrészt, mert különböző civil szervezetektől jöttek hozzánk vendégek, másrészt azért, mert Nagypéntek van.

A rövid név szerinti bemutatkozás után mindenki elmesélte, hogy hogyan készült, hangolódott a húsvétra. Nagyon sokunknak erre még nem volt eddig ideje, éppen ezért nagyon hasznos volt, hogy Ildi vezetésével páran megszerveztünk egy passiót. Ez abból állt, hogy Lukács evangéliuma alapján végigvettük Jézus keresztrefeszítésének történetét és az azt megelőző eseményeket.  Mégpedig úgy, hogy egy-egy rövidebb igeszakasz felolvasása után elénkeltünk egy-egy hangulatában odaillő éneket közösen.  A dalok hangulata és persze az, hogy elcsendesedve valamennyien beleélhettük magunkat abba, hogy mekkora kegyelem, hogy Jézus meghalt a mi bűneink miatt és, hogy ezáltal mi részesülhetünk az örök életben.

A passió után Győri Peti, az evangélikus lelkész beszélt nekünk a nagypéntek jelentőségéről és arról hogy néha a húsvéti megemlékezést, az arra való készülést megzavarhatják dolgok.  Személyes emlékeit mesélte el nekünk arról, hogyan született meg húsvétkor a gyermeke, hogy ma is el kellett mennie egy nagyn beteg, pár hónaps fiúcskához megkeresztelni őt.

Az alkalmat imakörrel zártuk, ahol bárki felszóllalhatott imádkozni, majd húsvéti vacsora következett sonkával, tojással. Ezúttal picit sem szerényen. :)

Zsuzsi

 

 

Szer-telen 24 óra (ápr. 25.)

 • Kafa volt...tele volt lehetőségekkel és értékes információkkal egy tartalmas élethez! Bazsi
 • Nagyon jó volt, legjobb az akadályverseny volt + örömtréning volt jó és sok barátra tettem szert! Dóri
 • Jó élményként maradt meg a 24 óra. De  legközelebb nem éjszakázunk. Élmény volt a drámajáték, és a bizonyságtételek is.  A karaoke nagyon jó volt. Sokat segítetettek a  fiatalok.  Érdekes volt, hogy sok nem hívő fiatal is sokáig kitartott.
 • Számomra jó élmény volt a 24 órás... A leginkább a vetélkedő, vagy mi tetszett nekem. Volt egy-két apró bug, de sikerült túltennem rajta magam.  Az ebéd is nagyon finom volt.  Estefelé kicsit hideg volt. Remélem lesz még ilyen alkalom. The End
 • Szerintem nagyon jó volt! Lehetne ilyen több! Mert az ilyen programok jófelé vezetik az embereket! (szerintem) Az ebéd is nagyon finom volt ezért ngyon gyorsan fogyott el! Nekem csak jó élményeim vannak ,  remélem, hogy többször lesz lyen alkalom, hogy sokat legyek itt! SZERETEK ITT MINDEKIT!  Nah és Viktor az ari kiskutyus! Őt nagyon szeretem! Nekem csak ennyi élményem fűződik ehhez!Fin! Szeretlek Titeket! By: Farkasdi Adrienn
 • Nekem is nagyon tetszett! Jó volt  (és vicces) a vetélkedő, színvonalas a karaoke és finom az ebéd...Este csak 10-ig maradtam ugyan, de addig jó volt...Megismételhetnénk! Szép és jó élmény volt. V. Csenge
 • Kicsit megkésve, de én is írok ide. Szerintem maga a programjó volt. Szervezőként néhány tanulságot levontam,  hogy mit hogyan kellett volna csinálni. A legjobb az volt, hogy láttam, mennyi ember kíváncsi ránk. Helyesen döntöttem, mikor nem hagytam ki. Legközelebb is szeretnék rajta részt venni. Sipos Niki


  Teaház 2009.05.01.
 • A többiek énekléssel kezdtek. Miklós és én sajnos csak 7-re tudtunk bemenni.  Csabáék már éppen felálltak játszani valamit, amikor megérkeztünk. Így találtuk őket érkezésünkkor.  Miklós kezdte az alkalmmat Eszter könyvének ismertetésével. Csak pár mondatban elmondta, miért is egydülálló ez a könyv a Bibliában.  Kiderült Miklós ismertetőjéből, hogy a könyvben egyszer sem hangzik el az Úr neve, ezért is nem tartották a korabeli atyafiak, hogy beleillik-e ez a könyv a bibliai kánonba. Aztán rövid törtéeti ismertetőttartott. Azután Csenge lépett porondra.  Csoportokba osztott bennünket és mindegyik csoportnak 2-3 fejezetet el kellett olvasni a Bibliából, majd kérdésekre kellett válaszolni. Az én csoportomban énolvastam fel a 2 és fél részt, amit nagyon élveztem.  Gyönyörködhettem saját (? nem tudom elolvasni).  Azután kérdésekre kellett válaszolni. Mindegyik csoport kapott 5-6 kérdést a történet kapcsán és másik 5 kérdést elvontan a saját életünkre vonatkozóan. Azután a csoportok egybegyűltek és mindenki pár mondatban elmondta a saját kis történetét Eszter könyvéből. Természetsen mivel Dórinak el kellett menni, mert még "kislány" és aszülei várták haza, ezért nekem kellett elmesélni a saját kis történetünket. Azután Csenge az elvont kérdésekből állított össze egy csokrot és ezeken elmélkedtünk. A központi kérdés az volt, hogy vajon "Van-e Istennek terve az életünkkel?"
 • Aztán a megmaradt kaját betoltuk és tértünk haza ki-ki a saját kis házikójába.
 • Végh Balázs

 

Komolyra tekerve

2009. május 8.

 • A téma: Isten szeretete
 • "Házigazda": Balogh Viktor
 • Az alkalmat-mint mindig- énekléssel kezdtük. Aztán játszottnk egy kicsit (konentrációs (?nemtudommit)). Viktor felolvasta az igét, amely a végső ítélőszék és Isten ítéletéről szólt.  Aztán jött a vitaindító kérdés.

"Hogyan egyeztethető össze Isten szeretete azzal, hogy  van, akiket nem enged be a Mennyek országába?"

Végül az egészből az lett, hogy csomót és jókat vitatkoztunk, beszéltünk kecskékről és birkákról (bocsánat juhokról), sok mindent nem értettünk, még többet megvitattunk, de az alap "vitaindító kérdés" nem lett világosan megválaszolva. Aztán Viktor valamit mégis válaszolt rá.  Tartalmas beszélgetés volt szerintem, bár kívülről nem tudtam milyen lehetett, én ugyani elég aktív tagként munkálkodtam. (Mármint a beszélgetésben)

Azután kötetlen program következett és rádocsálkozhattunk, hogy milyen kicsi a világ, ugyanis egy budapesti testvérünk (Balogh Erzsébet) és egy holland testvérünk (Janett Boselaar) találkozott Szolnokon. Volt aki holland látogatónkon  a némettudásukat is kipróbálhatták.

Jó és tartalmas akalom volt véleményem szerint.

Végh Csenge

Filmklub május 15.

Rendkívül rendhagyóra sikerült ez a filmklub. Prózai oka volt, rendkívül kevesen, összesen 6an gyűltünk össze 7:30 körül.  Így úgy döntöttünk, hogy nem nézünk filmet, hanem inkább beszélgetünk. Olyan 8 óra felé 4-5 fő csatlakozott a beszélgetéshez.

Sok olyan dolgot megtudtunk egymásról, amit eddig nem. Több téma is felmerült, így a jövőképünk , a család és a házasság, élettárs vagy házastárs modell, melyik korban éltünk volnalegszívesebben,  hazaválasztás rajtunk múlt volna, stb.

Élményekben mindenképp gazdag, bővölködő est volt. Utána még páran elvittük sétálni Viktát, ami szintén jól esett.

...

Ildi

2009. május 29- Így játszunk mi

Hát...ha az előző hét rendhagyó filmklub volt, akkor ez az alkalom rendhagyó így játszunk mi volt, ugyanis nagyon kevesen voltunk (sajnos) és csak beszélgettünk.

A téma az alá-fölé rendeltség, az Úr-szolga viszony...

Nagyon sok mindenről beszélgettünk.  A Biblia is rengeteg igét tár elénk arról, hogy hogyan viszonyuljunk azokhoz az emberekhez, akik fölöttünk állnak, milyen a jó szolga, stb.

Többek között arról is esett szó, hogy a gonosz, zsarnokoskodó főnökeinket is ugyanúgy kell tisztelni, mint az állandóan dicsérő, munkaidőből hamarabb elengedő főnököt.

 

2009.05.12. Komolyra fordítva

A mai alkalmat Győri Péter evangélikus lelkész vezette. Nagyonjól elbeszélgettünk a kive mi történt  alkalmával, amíg várakoztunk a fiatalakora. A következő témák merültek föl :

 

 

2009.július 26. Így játszunk mi

Az alkalmat Balogh Viktor tartotta. Az éneklés után játszottunk egyet a Beugró c. műsorból, mégpedig Zsebszöveget. Ezután Kivel mi van 0 és játék! Sosrskovácsot játszottunk, amt elvileg már játszottak itt. Annak aki em ismeri:

Hat ember segítségével hat "életutat" vagyis abból 17 évet vázoltunk föl  döntések és azoknak a következményeiből. Voltegy élethelyzet és 2-3 döntéslehetőség, aminek aztán következménye. A köövetkezményekből újabb élethelyzet, döntés és így tovább...A végén hat különböző kaptunk a keményszívű, büszke szinglitől, a boldog házasemberen keresztül, az elégedett középvezetőn át  az alkoholista hajléktalanig. Pár kivételével azonban  az összes viszonylag jól zárult, még a hátrányos kezdés ellenére is.

Közben meg is  vitattuk mind a következméneket, mind a döntéseket, és mivel ezek valós életek, helyzetek alapján lehettek összeállítva tanulságos lehetett, hogy egy-egy döntés következtében, ha nem is törvényszerűen ugyanazok, de hasonló dolgok történhetnek a mi éleünkbn is.

Végh Csenge

 

2009.július 17. Filmklub

Az alkalmat Eszter és Ildi tartották. A bevezető éneklések után a kvel mi történt kör következett. Ezután Eszter felolvasott egy részt a Bibliából, a zsoltárok könyvéből. Majd elkezdődött a filvetítés. A film címe Mondd testvér volt. Miről is szólta film? Egy börtönből szabadult néger fiatalember mindennapjait mutatta be.  Azt, hogy hogyan került be a rádióba, hogyan éri el rádióskarrierje csúcsát, hogyan hat beszédével az emberekre, még egy lázadást is vissza tud szorítani. De a háttérélete agyon zűrös volt, fogadáson nyerte el a rádióba való bejutását, úgy váltogatta a barátnőit, mint más ember a nadrágját. De az emberek szerették, tudott hatni rájuk szavával. A film a főhős halálával és rá való emlékezéssel zárult.

A filmvetítés után megvitattuk kiben milyen érzések merültek fel a film  kapcsán.  Mindenki elmondhatta véleményét, észrevételét. Abban egytértettünk, hogy a főhős életét nem "keresztényi módon élte", pedig úgy kellene élni.  A film a modern ember felfogásait és a pénz hatalmát tükrözte.

Az alkalom végén még egy bibliai idézet hangzott el Esztertől. Majd Miatyánkot imádkoztunk és kaptunk egy meghívást egy "szerény" vacsorára.

Emese

 

 

Így játszunk mi 2009.07.24.

Alkalmat tartotta: Zsuzsi és Balázs

Az énekek után Balázs egy elég neéz játékkal próbálkozott. Láthatatlan labda. A játékosoknak jeleket kellett kitalálniuk s ezzel játszaniuk.  De tényleg nagyon bonyolult volt és nem mindenkinek sikerült megértenie.  ezt a játékot így abba is hagytuk.

Ezután vikingeset játszottunk. Ez nagyon vicces és hangos játék. Egy emberre mutatnak, akkor ő a főviking, fület tartva magának ordítozik, s a mellette lévő két ember evezni kezd, úgy hogy ők is ordítanak.

Ezek után Zsuzsi felolvasott egy történetet, amit az ifin résztvevőknek két  csoportban  el kellett játszaniuk.

A színjáték után egy egy fogalmazást kellett írniuk a csoportoknak. Szerintem nagyon jó volt!  És  a vacsora következett. Vacsora után még 1x megpróbáltuk eljátszani az első játékot immár nagyobb sikerrel.

Itt a vége fuss el véle

Üdv. Timci


 

Asztali nézet